W poniedziałek 19 maja 2025 r. uczniowie  klasy 5c wzięli udział w projekcie Promocja zbóż i przetworów zbożowych  podczas eventów z okazji Dnia Dziecka w Uniejowie. To wydarzenie połączyło edukację, zabawę i zdrowe odżywianie.  Podczas pokazu piekarskiego z udziałem dietetyka  uczniowie dowiedzieli się,  jak powstaje pieczywo, zobaczyli proces wyrabiania i wypieku ciasta oraz otrzymali cenne wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania.  Była też okazja do degustacji potraw przygotowanych na bazie przetworów zbożowych - posmakowaliśmy czekoladowej owsianki i pełnoziarnistych bułeczek. Dodatkową atrakcją okazały się warsztaty młynarskie, podczas których była możliwość dowiedzenia się, jak działa młyn i jak wymagająca była praca młynarza.

Na zakończenie odwiedziliśmy Strefę Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności SOWA, gdzie eksperymentowaliśmy i  wzięliśmy udział w warsztatach.

Dziecięcy uśmiech przez cały czas gościł na twarzach uczestników wycieczki.