W poniedziałek 19 maja 2025 r. uczniowie klasy 5c wzięli udział w projekcie Promocja zbóż i przetworów zbożowych podczas eventów z okazji Dnia Dziecka w Uniejowie. To wydarzenie połączyło edukację, zabawę i zdrowe odżywianie. Podczas pokazu piekarskiego z udziałem dietetyka uczniowie dowiedzieli się, jak powstaje pieczywo, zobaczyli proces wyrabiania i wypieku ciasta oraz otrzymali cenne wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania. Była też okazja do degustacji potraw przygotowanych na bazie przetworów zbożowych - posmakowaliśmy czekoladowej owsianki i pełnoziarnistych bułeczek. Dodatkową atrakcją okazały się warsztaty młynarskie, podczas których była możliwość dowiedzenia się, jak działa młyn i jak wymagająca była praca młynarza.
Na zakończenie odwiedziliśmy Strefę Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności SOWA, gdzie eksperymentowaliśmy i wzięliśmy udział w warsztatach.
Dziecięcy uśmiech przez cały czas gościł na twarzach uczestników wycieczki.